Zuzulovej sa Rieschová revanšovala za 2002, Slovenka nezúfa

10.03.2012 Celý región

Aare 10. marca(TASR) - Slovenskej lyžiarke Veronike Zuzulovej sa v sobotu takmer podaril historický kúsok, keď bola pár centimetrov od víťazstva v slalome Svetového pohára. Vo švédskom Aare zaostala za víťaznou Nemkou Mariou Höflovou-Rieschovou o jedinú stotinku, teda najtesnejším možným rozdielom. Tretie miesto obsadila s mankom 11 stotín Francúzka Marie-Michele Gagnonová. Druhá Slovenka Barbora Lukáčová s číslom 44 svoju prvú jazdu nedokončila.

Zuzulová, ktorá bola vo svojej kariére niekoľkokrát najrýchlejšia v druhej jazde, zažila dovtedy nepoznaný pocit, teda vedenie po 1. kole. Celkovým druhým miestom zaznamenala svoje 12. pódiové umiestnenie v SP, ale stále jej chýba najvyšší stupienok, čo sa v samostatnej histórii nikomu z alpského úseku nepodarilo. Vo federálnej ére to vyšlo iba súčasnej šéfke Slovenskej lyžiarskej asociácie Janke Gantnerovej.

"Určite nie som stopercente šťastná, lebo človek chce vyhrať a mne to opäť nevyšlo. Teším sa z výborného výkonu, ale mrzí ma tá stotinka. Ale taký je šport, budem musieť zabojovať aj nabudúce," vyznala sa do kamier ORF Zuzulová.

Prvé kolo jej vyšlo excelentne, predviedla komplexnú jazdu a pomerne jasne sa usadila na čele súťaže. Za ňou na druhom mieste so stratou 31 stotín nasledovala prvá dáma hustých bránok, Rakúšanka Marlies Schildová. Tretia v poradí Höflová-Rieschová stratila 35 stotín. Zuzulová sa na trať vydala ako tretia. Čas sa porovnával s Höflovou-Rieschovou, ktorá síce predviedla bezchybnú jazdu, ale chýbala jej razancia. Slovenská slalomárka mala naopak po štarte mierny problém, keď musela v tretej bránke bleskovo spojiť rozídené lyže, ale z rytmu ju to nerozhodilo. Išla dynamicky a svoju agresivitu optimálne spojila s precíznosťou. Navyše jej súperky na čele so Schildovou robili chyby.

"Samozrejme, že som nadmieru spokojná, ale v cieli to také nebolo. Mala som pocit, že som nešla až tak dobre, lebo mi nevyhovovalo svetlo a trať je nepokojná. Do druhého kola je všetko možné, ale je to také tesné, že bude treba riadne atakovať. Uvidíme," konštatovala Slovenka. Druhá jazda jej vyšla podobne ako tá prvá, akurát musela zdolávať oveľa väčšie nástrahy. Trať sa vplyvom odmäku rozbíjala každou pretekárkou, do toho ešte napadal ťažký sneh a fúkal vietor, pre ktorý štart druhého kola posunuli. V týchto podmienkach totálne vybuchli všetky favoritky na čele so Schildovou, ktorá klesla na 6. priečku. Veľmi zle išli aj ďalšie štyri slalomárky priebežného poradia - Mazeová skončila ôsma a Rakúšanky Kirchgasserová, Zettelová ani Fínka Poutiainenová nepristáli v prvej desiatke.

Takže si to medzi sebou rozdelili tohtosezónne slalomárky druhého sledu a rozhodli detaily, teda ktorá kedy a ako vošla do ktorej z početných dier a vaničiek v rozbitej mase snehu. "Veľmi som sa v cieli tešila, lebo v slalome mi to v tejto sezóne až tak veľmi neklapalo. Je to potom obrovská úľava, najmä keď to vyjde tak tesne. Bojovala som aj o to, aby som neklesla v štartovej pozície pod prvú sedmičku," priznala víťazka.

Maria Höflová-Rieschová vlani vyhrala celý seriál SP, ale v tejto sezóne už istú triumfátorku Lidsey Vonnovú z USA vôbec neohrozovala. Tobôž výsledkami v tejto disciplíne, lebo ako mnohonásobná slalomová víťazka až štyrikrát, teda v polovici pretekov vypadla. Deviaty slalom je priniesol šťastie 23. víťazstva v pretekoch SP, 27-ročnej Zuzulovej naopak aj dosť smoly. Po desiatich rokoch kariéry dosiahla 36. umiestnenie v prvej desiatke pretekov Svetového pohára, z toho 21-krát to pri 12 pódiových umiestneniach stačilo na prvú päťku, ale nikdy na najvyšší piedestál. Teraz jej ho o centimetre uchmatla žena, ktorú Zuzulová v roku 2002 tesne zdolala v boji o zlato na juniorských MS. Vtedy 17-ročná Slovenka zdolala v kategórii do 19 rokov svoju rovesníčku (za slobodna Rieschovú) o 14 stotín.

Zuzulová získala 80 bodov a v priebežnom slalomovom poradí SP jej naďalej patrí 7. priečka. V koeficiente štartovej listiny SP, o ktorej s rešpektom hovorila jej víťazná súperka, je tiež stále siedma a má tak ďalej garanciu žrebovania štartového čísla v skupine 1-7. Najbližšie sa v SP predstaví o týždeň vo finálovom slalome v rakúskom Schladmingu.

Výsledky slalomu SP:

1. Maria Höflová-Rieschová (Nem.) 1:49,85 (56,19-53,66), 2. Veronika ZUZULOVÁ (SR) +0,01 (55,84-54,02), 3. Marie-Michele Gagnonová (Kan.) +0,11 (56,21-53,75), 4. Therese Borssenová (Švéd.) +0,25, 5. Irene Curtoniová (Tal.) +0,28, 6. Frida Hansdotterová (Švéd.) a Marlies Schildová (Rak.) +0,29, 8. Tina Mazeová (Slovin.) +0,32, 9. Mikaela Shiffrinová (USA) a Anna Swennová-Larssonová (Švéd.) +0,39.

Celkové poradie SP (33 z 37 súťaží): 1. Lindsey Vonnová (USA) - 1808 b. - istá víťazka, 2. Mazeová 1286, 3. Höflová-Rieschová 1175, 4. Elisabeth Görglová (Rak.) 914, 5. Anna Fenningerová (Rak.) 864, 6. Julia Mancusová (USA) 855, ... 22. ZUZULOVÁ 310.

Slalom (9 z 10):

1. Schildóvá 700 - istá víťazka, 2. Mazeová 393, 3. Michaela Kirchgasserová (Rak.) 352, 4. Tanja Poutiainenová (Fín.) 334, 5. Kathrin Zettelová (Rak.) 320, 6. Höflová-Rieschová (Nem.) 298, 7. ZUZULOVÁ 297
 

Vyberte región